Forebyggelse og undervisning

For at bevare tænderne sunde, er det vigtigt at forebygge. Derfor gør vi følgende.

På klinikken

Vi udfører efter behov forebyggende arbejde på klinikken. Det kan ex. være at vise, hvordan tænderne holdes rene, ved at lakere særligt dybe furer i tænderne eller ved at smøre fluorid på dem.

Undervisning

Tandplejen kommer ud på alle skolerne i kommunen og fortæller børnene, hvordan de kan være med til at passe på deres tænder, flere gang i skoleforløbet. Vi underviser i følgende klassetrin:

Vi kommer 2 timer i løbet af skoleåret. I denne alder er de fleste børn modne nok til selv at overtage den daglige tandbørstning. Derfor sætter vi her ind med et særligt program, der har til formål at lære børnene metoder til at børste tænderne helt rene. Her lærer børnene bl.a. også noget om huller i tænderne og om tandkødsbetændelse.

Vi kommer 1 time i løbet af skoleåret. Her underviser vi i emnet ”syreskader”. Børn og unge mennesker drikker mange søde drikke. I gennemsnit drikker vi danskere 162 liter søde drikke om året. På grund af et stort syreindhold i drikkene, medfører det stor risiko for at få syreskader. Det samme gælder ved et overdrevet forbrug af frugt og sur slik. 

Vi kommer 1 time i løbet af skoleåret. Her undervises i, hvordan de unge mennesker skal forholde sig i forhold til tandlægevalg. Særligt vigtigt er det, at de regelmæssige tandeftersyn fortsætter efter det fyldte 18. år, når der ikke længere er mulighed for at gå til kommunal tandpleje. Der undervises også, i hvordan de unge kan opretholde en god tandsundhed resten af livet.

Vi tilbyder undervisning i tandsundhed til Hjørring kommunes specialklasser, på lige fod med kommunens øvrige klassetrin.

Udover undervisning på skolerne indgår Tandplejen i et bredt tværfagligt samarbejde. Vi deltager i forskellige projekter som f.eks. Hjørring Live (Hjørring Kommunes studieevent for nye studerende), Sundhedsuge i Metropolen, landsdækkende tandbørste rekordbogsforsøg, forskellige konkurrencer m.m.