Sut

Børn har et naturligt behov for at sutte - nogle mere end andre.

Det spæde barn får behovet dækket, når det får bryst. Det er bedre, at dit barn bruger en god sut, frem for at det sutter på feks. tommelfingeren

Vi anbefaler at sutten: 

  • er kort og blød
  • har en ventil – dvs. at sutten kan trykkes sammen, så den fylder mindre i munden
  • har en ring eller lignende af hensyn til sikkerheden
  • er mærket med varefakta

Selve sutten er normalt af naturgummi. Enkelte er dog af silikone, som kan bides i stykker. Derfor anbefaler vi ikke denne type sutter til børn, der har fået tænder. En sut af naturgummi bør skiftes hyppigt, da den "vokser" ved brug.

Bind aldrig noget i sutten, da det giver øget vægt og pres på tænderne, så de kan blive skæve. Bruges der evt. en suttekæde i specielle situationer, må kæden ikke være mere end 22 cm lang. Brug aldrig suttekæde, når barnet ligger ned eller sover.

Brug kun sutten til trøst eller til at falde i søvn på. Det er bedst at stoppe med sutten senest ved 3 års alderen. Ellers kan den give barnet ’suttebid’ med skæve tænder, og den kan hæmme barnets pludren og taleudvikling.

Er jeres barn begyndt at sutte på finger, kan I forsøge at vænne barnet til at bruge sut i stedet. Det er vanskeligere at vænne barnet fra finger end fra sut, og tandstillingsfejl efter fingersutning er ofte mere udtalte.